WAUKESHA PLAN COMMISSION
Condo project pitched

By Cara Spoto - Freeman Staff

Jan. 11, 2018

 A rendering of the condo development proposed for land near the northwest corner of East Main Street and Perkins Avenue.
Courtesy of Waukesha Plan Commission

WAUKESHA — A local developer is hoping to transform a vacant patch of land near the northwest corner of East Main Street and Perkins Avenue into a six-condo development.

Under a site plan — backed 5-0 by the Plan Commission on Wednesday night — the 1,450-1,650square-foot units would each be two stories high, and have three bedrooms and a one-car, attached garage.

All of the side-by-side apartments would be located in one standalone building about half a mile west of the Woodman’s store. They would face Main Street.

The driveways and garages would be located behind the units, with access to the site coming from an alley off Perkins Avenue.

An existing, adjacent parking lot would be removed, and sidewalks would be extended around the development onto Perkins Avenue, Jeff Fortin, a city planner, said Wednesday.

“They’ve pitched the roof lines up a little bit to kind of break it up.

“It almost functions as three, side-by-side duplex units,” Fortin said of the building’s townhouse-style design. “Even though it is one building, it kind of gives the appearance of having three different buildings. Each one of them has a front porch, which we think is a nice amenity, especially given the kind of traditional neighborhood west of here.”

Larry Erlich, the chief executive officer of Waukesha Iron & Metal who owns the property, said Wednesday that he bought the site a few years back and had been looking to redevelop it.

The commission’s discussion of the plan was largely positive, but Commissioner R.G. Keller urged planners and the architect working with Erlich to make sure storage and trash needs are thoroughly addressed so clutter or parking issues don’t become problems at the location.

Under the Planned Unit Development or PUD developed for the project, the setbacks would be 19 feet. That’s slightly smaller than the 25-foot setbacks typically required in multifamily residential zoning, but Fortin said the reduction would allow additional room for surface parking to be located behind the buildings. It would also result in the building being closer to the street, which would be in line with residences to the west that have similarly reduced setbacks.

The Common Council could vote on the proposal on Tuesday.